3 Leenvormen vergelijken bij auto kopen

In het bericht ‘3 leenvormen vergelijken’ worden 3 leenvormen met elkaar vergelijken aan de hand van een voorbeeld. In dit geval wordt een auto gekocht van €5.999,00. De 3 leenvormen die worden vergeleken zijn een persoonlijke lening, doorlopend krediet en een krediet bij de dealer. Een handig stappenplan voor het kopen van een nieuwe auto of tweedehands auto vind je hier op de site. Ook de voordelen en nadelen van een nieuwe of tweedehands auto kopen kun je hier vinden.

Krediet bij de dealer

Je hebt auto nodig en je hebt er uiteindelijke één gevonden, maar je hebt helaas niet voldoende geld om de auto direct te betalen. Je kunt bij de dealer een krediet van €5999,00 afsluiten met een rentetarief van 8,9%. De looptijd van de lening bedraagt 4 jaar, ofwel je moet binnen 48 maanden dit geld hebben terugbetaald. Het maandbedrag wordt om die reden gesteld op €148,00.

Op het eerste ogenblik lijkt dit een prima deal. Maar €148,00 x 48 maanden is €7104,00. Ofwel, je betaalt de dealer ruim €1100,00 meer aan rente dan de aankoopwaarde van de auto.

Persoonlijke lening voor auto

Nu kan er ook gekozen worden voor een persoonlijke lening om de auto aan te schaffen. Na een risicoprofiel van de bank komt de bank met een rentepercentage van 10,5% over het krediet van €5999,00. De looptijd bedraagt wederom 4 jaar, ofwel 48 maanden, waarmee het maandbedrag op ongeveer €152,00 neerkomt. €152,00 x 48 maanden is €7296,00. Dat betekent dat je bij het afsluiten van een persoonlijke lening voor het aanschaffen van de auto €1200,00 meer betaalt dan de aankoopwaarde van de auto.

(Let op: Een persoonlijke lening hangt af van het risicoprofiel dat de kredietverstrekker schetst. Het rentetarief kan dan ook per persoon fors verschillen. Vergelijk om die reden altijd meerdere kredietverstrekkers en vraag meerdere offertes aan voor een zo optimaal mogelijke lening.)

Doorlopend krediet afsluiten voor auto

Nu heb je nog een mogelijkheid, namelijk een doorlopend krediet. Je gaat naar de bank en vraagt een doorlopend krediet aan van €5999,00. In een gunstig geval betaal je rond de 6% rente voor een looptijd van 4 jaar, ofwel 48 maanden. Het maandbedrag wordt dan €141,00. De totale kosten van het krediet zijn in dat geval €141,00 x 48 maanden is €6768,00. Dat betekent dat je meer dan €769,00 meer betaalt dan de aankoopwaarde van de auto.

Concluderend 3 leenvormen vergelijken

Het is duidelijk dat geld lenen, geld kost met dit voorbeeld van 3 leenvormen. De leenvorm speelt dus zeker een belangrijke rol bij het uitkiezen van de meest goedkope lening.

In het voorbeeld hierboven zijn gebruik gemaakt van werkelijke rentestanden. Echter wil het nog niet zeggen dat een doorlopend krediet bij het aanschaffen van een auto altijd goedkoper is. Dit heeft te maken met het risicoprofiel dat een kredietverstrekker schetst, looptijd en leenbedrag. Ondanks dat is het veelal goedkoper te lenen bij een kredietverstrekker als een bank of andere financiële instelling dan een autodealer. Die doen nauwelijks aan het schetsen van een risicoprofiel en hanteren daarom een dekkend rentetarief. Dit tarief is veelal vele malen hoger dan het rentetarief bij andere kredietverstrekkers.

Leave a Comment