Betaalrekening, wat is dat?

Om betalingen te doen wordt veelal gebruik gemaakt van een betaalrekening. Maar wat is een betaalrekening precies? En wat is het verschil met een en/of betaalrekening? Ook kun je hier een overzicht vinden om de rekeningen van diverse banken te vergelijken.

Wat is een betaalrekening?

Het is een rekening bij de bank om betalingen mee te verrichten. In Vlaanderen wordt een betaalrekening ook wel zichtrekening genoemd. Het is een bankdienst die is bedoelt voor dagelijks beheer van giraal geld. Met de rekening kunnen betalingen worden gemaakt, maar er kan ook geld op de rekening worden gestort. De klant kan direct bij het geld komen op de ‘zichtrekening’ en veelal krijgt de klant een betaalpas van de bank. Met de pas kan hij geld opnemen van de bank. Een dergelijke rekening kost in veel gevallen enkele euro’s per jaar. Voor studenten hanteren banken in veel gevallen geen tarief. Vrijwel iedere Nederlander boven de 18 heeft een eigen betaalrekening.

Verschil betaalrekening en spaarrekening

Tegenwoordig wordt er geen credit-rente meer gegeven over het bedrag op de ‘zichtrekening’. In tegenstelling tot een spaarrekening waar je veelal over het bedrag een rentepercentage ontvangt. Ook kun je, zolang je saldo toereikend is, geld overmaken naar een andere rekening. Dit kan zowel online als via de bank. Bij een spaarrekening kun je veelal alleen geld overschrijven naar een tegenrekening.

Betaalrekening vergelijken

De kosten voor een dergelijke rekening kunnen per bank verschillen. Het is afhankelijk van de bank of er bijvoorbeeld wel of niet dient te worden betaald voor een betaalpas. Ook moet vaak voor een tweede betaalpas geld worden betaald. De verschillen zijn niet groot, maar kunnen toch al snel oplopen tot enkele euro’s. Het grootste verschil zit hem in de roodstand. Indien je in het ‘rood’ komt hanteren banken verschillende rentepercentages over het bedrag dat in de min staat. Het is dan ook belangrijk dit te vermijden. Een betaalrekening vergelijken gebeurd zeer weinig, maar is toch wel degelijk van belang.

Zoals je ziet zijn er dus wezenlijke verschillen tussen de betaalrekening van de verschillende bank te ontdekken.

Verschil met en/of betaalrekening

Een en/of rekening is een betaalrekening die wordt gedeeld met een partner. Wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen kun je ervoor kiezen om samen één betaalrekening aan te vragen bij een bank. Hierdoor heb je beide overzicht in inkomsten en uitgaven.

De functionaliteiten van een betaalrekening en die van een en/of betaalrekening zijn zo goed als gelijk. Je kunt gewoon internetbankieren en je kunt bedragen overschrijven, storten en opnemen. Een en/of betaalrekening wordt veel afgesloten, omdat verrekenen en voorschieten van bedragen hierdoor niet meer nodig is.

Lees ookWat kost rood staan

 

Leave a Comment