Bureau Krediet Registratie, wat is dat?

Het Bureau Krediet Registratie is een onafhankelijke stichting in Nederland die toezicht houdt op de kredieten die je hebt lopen of hebt gehad. Het BKR is, in tegenstelling tot veel mensen denken, voor zowel de kredietnemer als de kredietverstrekker in het leven geroepen. Het BKR verzamelt gegevens omtrent kredieten die je de afgelopen vijf jaar hebt gehad of momenteel nog hebt lopen. Al deze informatie wordt opgeslagen in het Centraal Krediet Informatiesysteem, ofwel CKI. Middels dit systeem informeert het BKR de zakelijke klanten omtrent de kredieten je hebt gehad of nog steeds hebt lopen.

Kredietbescherming

Op basis van het advies dat voortvloeit uit het systeem wordt het voor de zakelijke klant duidelijk of het wel of niet verantwoord is om een krediet te verstrekken. Niet alleen voor de kredietverstrekker, maar ook voor de kredietnemer is het een kredietbescherming. Door dit systeem is het voor een particulier niet mogelijk eindeloos geld te lenen, waardoor een particulier uiteindelijk niet achterblijft met een torenhoge schuld waar hij de rest van zijn leven mee blijft zitten.

Bureau Krediet Registratie beslist niet

Het Bureau Krediet Registratie beslist niet of je wel of niet een krediet krijgt van de verstrekker. De kredietverstrekker vraagt naast de BKR-toetsing allerlei informatie op. Deze informatie vraagt de kredietverstrekker niet alleen bij het BKR op, aangezien niet alle informatie omtrent de financiƫle situatie beschikbaar is bij het BKR. In tegenstelling tot veel mensen denken, heeft het BKR namelijk geen informatie over DUO leningen, huurschuld, inkomen, onbetaalde rekeningen of belastingschuld. Ook achterstallige betalingen van de hypotheek worden pas in het systeem vermeld, wanneer er een betalingsachterstand is van meer dan 120 dagen. De overige informatie vraagt de kredietverstrekker bij andere instellingen op.

Concluderend

Het BKR beslist dus niet of je als particulier wel of niet een krediet krijgt van de verstrekker. De kredietverstrekker beslist hierover. Wel geeft het Bureau Krediet Registratie een advies aan de verstrekker met behulp van een BKR-toetsing.