Een nieuwe auto kopen in 10 stappen

Een nieuwe auto kopen is veelal moeilijker dan gedacht. Er zijn zoveel mogelijkheden. Hieronder staan 10 stappen die het kopen van een nieuwe auto in ieder geval enigszins eenvoudiger maakt.

Stap 1. Breng je wensen in kaart

Waarom wil je een nieuwe auto en waarvoor wil je hem gaan gebruiken. Welk type, model en kleur bevallen je het meest. Doe ook onderzoek naar beoordelingen omtrent de auto. Hierover is meestal veel op het internet te vinden. Ook is het misschien een idee om een tweedehands auto kopen te overwegen? Lees hier de voordelen en nadelen bij nieuwe of tweedehands auto kopen.

Stap 2. Vergelijken

Tegenwoordig kun je een nieuwe auto ook online aankopen, maar is het toch raadzaam eens met een dealer te praten. Een dealer kan je wijzen op bijzondere bijkomstigheden en heeft veelal veel kennis over een bepaald merk. Daarnaast voldoet een merkdealer aan de service en leveringsvoorwaarden van de autofabrikant. Dat is bij enkele online dealers niet altijd het geval.

Stap 3. Maak proefritjes

Ook als je een auto online wilt aanschaffen is het raadzaam langs de dealer te gaan en een proefrit te maken. Hierdoor kun je een beter beeld schetsen van de auto. Een proefritje maken is kosteloos en je kunt goed aanvoelen wat je wel of niet goed vindt aan de hand. Maak bij voorkeur een proefritje met meerdere auto’s die je aandacht hebben. Op die manier kun je goed de auto’s met elkaar vergelijken.

Stap 4. Breng de kosten in kaart

Tegenwoordig is het mogelijk de autokosten te berekenen. Aan de hand van een kenteken of op basis van een merk en type kun je bepalen wat je maandelijks of jaarlijks kwijt bent aan autokosten. Bij een nieuwe auto kopen is dat voor veel mensen een belangrijk motief en reden om voor een bepaalde auto te kiezen.

Stap 5. Ga in onderhandeling

Bij een nieuwe auto kopen kun je veelal goed onderhandelen. Ook wanneer je geen ouder auto inruilt is het mogelijk met goed onderhandelen wat van de prijs af te halen of voorzieningen tegen een gereduceerde prijs te krijgen. Neem altijd iemand mee bij de onderhandelingen. Daarnaast is het raadzaam afleveringskosten en garantie nadrukkelijk te bespreken en vast te laten leggen. Ook extra voorzieningen als reservewiel, thuisbrenger, reparatieset en andere accessoires dien je vooraf goed te bespreken.

Lees voordat je tekent altijd goed het contract door. Nadat het contract is getekend kun je niet meer onderhandelen!

Stap 6. Leveringstermijn

Neem in de koopovereenkomst een leveringstermijn op. Het komt namelijk geregeld voor dat een nieuwe auto niet op de afgesproken datum geleverd kan worden. Dit kan zowel een vermoedelijk als vaste leveringsdatum zijn. Zet ook in het contract wat er moet gebeuren wanneer de auto niet op de vermoedelijke of vaste leveringsdatum wordt geleverd.

Stap 7. Koopovereenkomst

Een nieuwe auto kopen gaat veelal gepaard met veel afspraken. Leg al deze afspraken schriftelijk vast en controleer of alle afspraken in het contract zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de koopprijs, kleur, leveringstermijn, type en de accessoires. Bij een nieuwe auto kopen via internet is een speciale wetgeving van toepassing, namelijk koop of afstand. Hierover kun je meer vinden op de website van de ANWB.

Stap 8. Fabrieksgarantie

Bij een nieuwe auto kopen heb je automatisch een garantieperiode van minimaal 2 jaar. Het kan voorkomen dat bepaalde merken langere garantieperiode aanbieden, dat is afhankelijk van het merk en actieperiode van een merk of model. Bij veel merken kun je ook garantie bij kopen, maar let op. Niet alle schade of mankementen wordt door de garantie gedekt. Normale slijtage van bijvoorbeeld onderdelen wordt in veel gevallen namelijk niet gedekt in de periode na verlenging van de garantie. Lees altijd goed de voorwaarden door alvorens je een contract tekent en bespreek waar mogelijk eventuele vragen met de dealer omtrent de voorwaarden en procedures.

Stap 9. Kentekenbewijs

Na het contract te hebben getekend kun je op de afgesproken leveringsdatum de auto gaan halen inclusief de papieren. Overigens is het papieren kentekenbewijs sinds 2014 verandert in een kentekenkaart.

Stap 10. Verzekering en vrijwaringsbewijs

Wanneer het kenteken op naam staat ben je verplicht minimaal een WA verzekering voor de auto af te sluiten. Kijk hieronder voor een autoverzekering of hier voor een verzekering tegen letselschade. Ook moet je een vrijwaringsbewijs aanvragen voor de eventueel ingeruilde auto. Als je dit laatste niet doet, kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade en dergelijke door je oude auto. Ondanks dat je het zelf niet hebt gedaan.

 

Leave a Comment