Een tweedehands auto kopen in 10 stappen

Wil je binnenkort een tweedehandsauto kopen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? In dit bericht staan 10 duidelijke stappen die je kunt aflopen bij het kopen van een occasion. Overigens is een occasion een ander woord voor tweedehands auto.

Stap 1. Auto kiezen bij een tweedehands auto kopen

Kies een auto die bij je past. Waar wil je de auto voor gebruiken? Aan de hand hiervan kun je opzoek gaan naar een specifiek model of type auto.

Stap 2. Particulier of autobedrijf

Koop je de auto bij een particulier of bij een autobedrijf? Indien een autobedrijf bij BOVAG is aangesloten, hier kun je naar vragen, heb je meer zekerheden omtrent een tweedehands auto kopen. Je hebt namelijk meer garantie en service dan bij een particulier. Daarnaast kun je gebreken eenvoudiger op het autobedrijf verhalen, indien deze is aangesloten bij BOVAG. Het nadeel is echter dat een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf in veel gevallen duurder is dan bij een particulier.

Stap 3. Prijs bepalen

Je kunt vooraf bepalen wat de auto ongeveer waard is. Dit kun je eenvoudig via het internet of de ANWB raadplegen. De ANWB heeft zelfs een koerslijst waar je inzicht kunt krijgen op inruil, verkoop en aankoop van occasions. Hierdoor kun je bepalen of een tweedehands auto veel te duur of goedkoop is. Let wel op! Wanneer een auto voor een heel laag bedrag staat, kan het zijn dat er iets mis is met de auto. Laat jezelf niet onder druk zetten bij een garage of door een particulier en volg stap 4 dan ook goed op.

Stap 4. Onderzoek en proefrit

Bij de verkoop van een tweedehands auto moet de verkoper altijd de gebreken en mankementen van de occasion noemen. Toch is het raadzaam hier expliciet naar te vragen. Tegelijkertijd is het mogelijk een proefrit te maken of een aankoopkeuring te laten doen bij een garage of ANWB. Door een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld een andere garage wordt de auto onderzocht op gebreken en weet je wat ongeveer de kosten gaan worden bij een bezoek aan een garage. Vraag met name naar de distributieriem van een auto. Dit is een dure vervanging en kan de kosten van een tweedehandsauto fors verhogen, zeker als je de auto net hebt gekocht.

Stap 5. Tijdens de proefrit

Stap 4 en 5 zijn verstandig tegelijkertijd uit te voeren. Het is raadzaam een proefrit te maken en vervolgens verschillende snelheden met de auto te rijden. Probeer ook meerdere soorten wegdek en controleer tijdens het rijden de elektrische mogelijkheden. Doen de ramen, vergrendeling, lampen, airco, verwarming en lichtjes in de auto het nog? Hierdoor kom je achteraf niet voor verrassingen te staan, nadat je een auto hebt gekocht.

Stap 6. Kilometerstand

Door de kilometerstand te controleren kun je de geschiedenis van de auto deels in kaart brengen. Door te vragen naar het onderhoudsboekje kunnen bekijken of de auto op tijd de autobeurten heeft gehad en wanneer. De NAP, ofwel Nationale Auto Pas, houdt de kilometerstand van auto’s bij. Dit kun je opvragen bij NAP en kost €2,99. Ook is het verstandig de kilometerstand in de koopovereenkomst vast te leggen, zodat je juridische mogelijkheden hebt de verkoper bij foutieve stand aan te pakken.

Stap 7. Leveringsdatum opnemen

Door een leveringstermijn in de koopovereenkomst op te nemen, mag je een koopovereenkomst ontbinden wanneer de verkoper de afspraken niet nakomt. Hierbij moet wel een vaste datum worden afgesproken. Wanneer hij niet aan de afspraken voldoet, dien je dit schriftelijk aan de verkoper te laten weten. Dit is wel alleen mogelijk wanneer je een tweedehands auto koopt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG.

Stap 8. Vraag naar de garantievoorwaarden

Een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf is niet altijd voorzien van garantie. Vraag daarom naar de garantievoorwaarden. Zet de voorwaarden ook in de overeenkomst. Wanneer er binnen de garantieperiode sprake is van een auto in gebreke moet de verkoper dit oplossen. Dit kun je eisen. Binnen deze periode hoef je niets te bewijzen omtrent het ontstaan van een gebrek of mankement.

Stap 9. Kentekenbewijs overschrijven

Sinds 2014 is er geen papieren kentekenbewijs meer in Nederland. Bij aanschaf ontvang je nu een kentekenkaart. Het papieren kentekenbewijs wordt ingenomen. De kentekenkaart vervangt het papieren kentekenbewijs deel 1A en 1B. De kaart bevat zo goed als dezelfde informatie en de kaart krijg je thuis gestuurd.

Het overschrijvingsbewijs, wat voorheen deel II was, is nu een code van 9 cijfers. Deze heb je nodig bij de verkoop, schorsing, inruil, uitvoer, sloop van de auto. Deze moet je goed bewaren, want bij vermissing dien je een nieuwe aan te vragen. Dat is een duur geintje.

Ga je een tweedehands auto kopen bij een particulier dan moet je veelal zelf de auto overschrijven bij een kentekenloket van het RDW. Ga je een tweedehands auto kopen bij een garagebedrijf, dan vraagt het garagebedrijf in veel gevallen direct een kentekenoverschrijving aan en krijg je de kentekenkaart thuisgestuurd met de ontbrekende 5 cijfers. De tenaamstelling ontvang je veelal direct en bevat de eerste 4 cijfers van de totale code van 9. Indien je deze hebt ontvangen mag je met de auto gaan rijden.

Stap 10. Sluit een verzekering en vrijwaringsbewijs af

Wanneer het kenteken op je naam staat ben je verplicht de auto WA te verzekeren. Kijk hieronder voor een autoverzekering. Ook moet je een vrijwaringsbewijs aanvragen voor de ingeruilde auto. Dit laatste is belangrijk, zodat je niet kunt worden aangesproken voor schade en dergelijke die veroorzaakt worden/zijn door je oude auto.

 

Leave a Comment