Het gevaar van geld lenen aan vrienden

Stel een goede vriend zit in financiële problemen en hij vraagt je om een flink bedrag. Voor veel mensen een lastige keuze, want wat doe je? Leen je hem het geld? Moet je een rentepercentage rekenen en stel je een contract op? Tegelijkertijd ben je bang om een vriend te verliezen, dus je wilt het hem wel lenen. Maar is het verstandig. Het kan zijn dat hij nogal ruw met geld omgaat of dat hij geen werk heeft op dit moment.

Moeilijke vragen, maar hij is ten slotte een goede vriend. Kleine bedragen geld lenen aan vrienden is in veel gevallen geen probleem. Iedereen leent wel eens wat van elkaar, maar die bedragen kunnen na een tijdje fors oplopen. Wat je moet doen, zal hier niet worden besproken. Waar je op moet letten zal in ieder geval wel duidelijk worden.

Geld lenen aan vrienden en familie komt meer voor

Voorheen was het voor een kredietverstrekker geen probleem om iemand geld te lenen. Creditcards, doorlopend krediet en persoonlijke leningen werden al snel verstrekt door bijvoorbeeld een bank. Echter is de financiële markt flink wakker geschud door de financiële crisis in 2008, waardoor het moeilijker werd om geld te lenen. Althans, het was moeilijker om enorme bedragen te lenen terwijl de kredietnemer reeds een aantal leningen had lopen.

Tegelijkertijd werden kredietverstrekkers aangepakt met onethische rentepercentage of absurde voorwaarden. Voornamelijk het AFM heeft hier een belangrijke rol ingespeeld. Zo is het aantal kredietverstrekkers van minileningen fors gedaald en worden woekerrentes aan de kaak gesteld.

Desalniettemin heeft de financiële crisis een grote impact gehad. Door de crisis gingen bedrijven failliet, werden werknemers ontslagen en kwamen/komen steeds meer mensen in financiële problemen. Bij de kredietverstrekkers kunnen ze in veel gevallen niet meer terecht, dus een vriend, familie of kennis is dan ook de enige optie.

Hoe moet geld lenen aan vrienden regelen?

Goede vrienden of familie zijn in veel gevallen goede redenen om geld aan uit te lenen. Echter heb jij ook een huis, gezin of financiële positie die je in de gaten moet houden. Uiteraard komt daar bij dat je het geld niet zomaar wilt geven en je het geld weer terug wilt. Geld lenen aan vrienden is dan ook een morele kwestie.

Er zijn door de jaren heen, heel wat vrienden verloren gegaan of familieruzies ontstaan met als hoofdreden: GELD! In veel gevallen ging het om informele afspraken tussen de ‘kredietnemer’ en de ‘kredietverstrekker’. De kredietnemer denkt dat hij het geld heeft gekregen en de vriend of het familielid wou het geld uiteraard een keer terug. Kleine bedragen zijn in veel gevallen niet het probleem, dat wil je best voorschieten of schenken aan diegene. Maar wat doe je als het gaat om enkele honderden of duizenden euro’s.

In dit artikel ‘Het gevaar van geld lenen aan vrienden‘ worden geen voor- of nadelen besproken. Het is een morele vraag en is van diverse factoren afhankelijk. Heb je hem eerder geld geleend? Hoe is hij in de financiële problemen gekomen? Wat wil hij/zij met het geld doen? En hoe goed is hij in feite bevriend met mij? Allemaal vragen die je jezelf zult stellen, alvorens je het geld leent. De vraag die je jezelf moet stellen is simpel:

[important]‘Zou hij mij het geld lenen als ik in diezelfde situatie zou verkeren?‘[/important]

Ongeacht het antwoord op de vraag, is dit een goede manier om de morele kwestie voor jezelf te kunnen beantwoorden.

Stel een contract op bij geld lenen aan vrienden

Of het nu een goede vriend is of familie waaraan je geld wil uitlenen, stel een contract op. Dit hoeft geen zwaar contract te zijn met mogelijke sancties of bindende voorwaarde. Zet in ieder geval op papier om hoeveel geld het gaat, of je wel of geen rente rekent, wanneer je het geld weer terug wilt hebben en hoe hij de schuld gaat afbetalen. Dit klinkt onvriendelijk, maar is belangrijk om mogelijke misverstanden te voorkomen. Daarnaast dek je jezelf in bij eventueel niet-betalen.

Of je wel of geen rente rekent is niet iets waar iemand anders over kan oordelen. Doe wat je gevoel je ingeeft. Ga in ieder geval NOOIT een lening aan op jouw naam, om het vervolgens uit te lenen aan een vriend of familie. Doe dit echt NOOIT. Indien hij/zij niet meer kan betalen ben jij verantwoordelijk en ben je zelfs strafbaar. Indien geld lenen aan vrienden niet een optie voor je is, kun je altijd de mogelijkheid bekijken om hem op andere manieren te ondersteunen.

Geld lenen aan vrienden of familie is dus een risicovolle en hoofdbrekende situatie. Indien mogelijk kan een lening afsluiten bij een andere kredietverstrekker, zoals een bank, een betere optie zijn. Dit zet in ieder geval de vriendschap of familieband niet op het spel. Uiteraard kost deze optie sowieso geld en is het maar de vraag of een kredietverstrekker te hulp kan, wil en moet schieten. Belangrijk is in ieder geval bij deze optie zoveel mogelijk offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Als geld lenen aan vrienden niet lukt, kun je altijd nog proberen te helpen op een andere manier dan zelf geld aan hem/haar te lenen.

Herken jij een soortgelijke situatie of heb je aanvullingen op dit artikel? Laat een reactie achter en deel jouw mening met ons.

Leave a Comment