Nieuwe of tweedehands auto kopen?

Wanneer je opzoek bent naar een auto, heb je twee opties. Een nieuwe auto of tweedehands auto kopen. Omdat er voor beide opties een aantal voordelen en nadelen zijn te vinden staat hieronder een kort overzicht waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. Ga je nu een nieuwe of tweedehands auto kopen, die zijn de belangrijkste voor- en nadelen.

Een nieuwe auto kopen

Bij een nieuwe auto kopen heb je allereerst minimaal 2 jaar fabrieksgarantie. De garantieperiode kan zelfs oplopen tot 5 jaar beide sommige merken en modellen. Ook kun je de auto zelf samenstellen en autokiezen. Dat wil zeggen je kunt de kleur van de auto kiezen, de uitrusting en je kunt de auto uitbreiden met enkele opties die je graag zou willen. Tevens zijn de auto’s tegenwoordig veelal schoner, veiliger en zuiniger dan een oudere auto. Hoe nieuwer de auto, des te schoner en zuiniger die veelal rijdt.

Tegelijkertijd valt er ook wat over de aanschaf van een nieuwe auto te zeggen. Uiteraard is een nieuwe auto kopen duurder dan een gebruikte auto. Door de hogere prijs is ook de verzekeringspremie veelal hoger dan bij een tweedehands auto. Check hieronder het verschil:

Een tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen is in veel gevallen financieel aantrekkelijk, want je betaald uiteraard veel minder voor een tweedehands auto dan een nieuwe auto. Ook is de levertijd bij een tweedehands auto in veel gevallen korter dan bij een nieuwe auto. Je kunt in veel gevallen binnen 1 tot 2 weken al in de auto rondrijden. Bij de aanschaf van een nieuwe auto duurt dit ongeveer 1 tot 6 maanden, alvorens je eindelijk een nieuwe bolide voor de deur hebt staan. Er zijn genoeg tweedehands auto’s te vinden op het internet en bij dealers, dus er is een groot aanbod te vinden.

Desalniettemin is de aanschaf van een tweedehands auto ook risicovoller dan een nieuwe auto kopen. Je hebt in veel gevallen weinig tot geen garantie en er zijn vrijwel altijd gebruikerssporen te vinden. Ook loop je een verhoogd risico bij de aanschaf van een tweedehands auto. Helemaal wanneer je weinig verstand hebt van een auto. Het is daarom aan te raden een proefrit met de auto te maken en deze even snel langs de garage te brengen. Laat de auto onderzoeken op mogelijke mankementen en belangrijk: Vraag naar de distributieriem. Deze moet na enkele jaren of om de zoveel kilometers vervangen worden. De distributieriem is een dure vervanging. Tot slot zijn tweedehands auto’s in veel gevallen enkele jaren oud. Een oudere auto is dan ook minder zuinig en heeft veelal minder veiligheidsvoorzieningen dan een nieuwe auto.

Een nieuwe of tweedehands auto kopen?

Voor beide opties vallen een aantal voordelen en nadelen op te sommen. Het is in ieder geval raadzaam om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Een nieuwe auto of tweedehands auto kopen moet passen in het budget dat je hebt. Het is in ieder geval belangrijk de voor- en nadelen van een nieuwe of tweedehands auto kopen te kennen, zodat je voorbereid op zoek kan gaan naar de perfecte auto.

Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Wil je toch liever een tweedehands auto kopen, dan kun je hier enkele handige tips vinden. Een nieuwe of tweedehands auto kopen is soms een lastige keuze. Hierbij is de financiële situatie van doorslaggevend belang. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om een auto te financieren of weet je niet welk krediet je moet afsluiten? Lees dan het artikel ‘3 leenvormen vergelijken bij auto kopen‘.

Leave a Comment