Wat is koop op afbetaling?

Bij een koop op afbetaling ontvangt de koper direct het product na verkoop of koop. De koper dient de verkoper vervolgens in termijnen terug te betalen. In de volksmond wordt dit ook wel koop op afbetaling of lening op afbetaling genoemd. De afbetaling in termijnen kunnen maanden, kwartalen of jaren bedragen.

Koop op afbetaling is duurder

Op afbetaling een product kopen, zoals een auto, is normaliter duurder, dan het direct betalen van het totaalbedrag. In veel gevallen zijn de administratiekosten en het rentepercentage hiervan de oorzaak. Deze komen namelijk op de aankoopprijs, waardoor het logischerwijs duurder wordt. Het is dan ook aan te raden om direct de totaalsom van de aankoop te betalen. Het is niet voor niets dat veel klanten van bedrijven als bijvoorbeeld Neckermann en Otto in de problemen komen.

Rentepercentage en administratiekosten

Het is vrijwel overal mogelijk om een product te kopen op afbetaling. Met name elektronicawinkels, autodealers en meubelketens bieden een dergelijke constructie aan. Na aankoop ontvang je direct het product, zonder dat er soms ook maar een euro is betaald. Het klinkt dus heel verleidelijk. Echter moet in termijnen de totaalsom van de aankoop worden afbetaald inclusief een rentepercentage en mogelijke administratiekosten. In veel gevallen wordt dan ook een persoonlijke lening aangeboden bij een koop op afbetaling.

Kredietverstrekker

De rente bij een koop op afbetaling zijn veelal hoger dan de rentes die worden gehanteerd bij een kredietverstrekker. Het kan daarom verstandiger en goedkoper zijn een lening bij een kredietverstrekker af te sluiten, dan bij een verkoper. De rente ligt namelijk in veel gevallen lager en zijn de boetes voor niet betalen vaak veel lager. Nog beter is het om de aankoop te financieren met spaargeld. Een financiering met een minikrediet is sterk af te raden. De terugbetalingsregeling is zeer lastig om aan te voldoen en gaat gepaard met hoge kosten of rentepercentages.

Leave a Comment