Creditcard, hoe werkt het?
Een creditcard wordt ook wel kredietkaart genoemd en is een vorm van lenen. Met de pas kunnen aankopen worden gedaan die de eigenaar van de pas naderhand moet betalen. Het bedrag wordt niet direct van de betaalrekening afgeschreven, zoals bij een betaalkaart. Indien een creditcard wordt gebruikt, wordt in feite een persoonlijke lening afgegeven door de kredietverstrekker. Het krediet moet achteraf door de kredietkaarthouder afbetaald worden.
De creditcard is een veelgebruikte betaalkaart. In 2010 waren in Nederland naar schatting 6 miljoen creditcards in omloop. Naar verwachting is dit aantal steeds verder opgelopen. De pas wordt veel gebruikt bij hotels, autoverhuurders en restaurants.
Hoe werkt een creditcard?
Wereldwijd wordt een creditcard gebruikt en het is dan ook een goede manier van betalen. In het begin volstond een handtekening en tonen van creditcardpas, maar tegenwoordig is er een pincode geïntroduceerd. De creditcard was namelijk fraudegevoelig, waardoor ook de pincode is ingevoerd. Door de code is betalen met een creditcard veel veiliger geworden.
Ondanks dat is het in sommige gevallen mogelijk te betalen zonder invoer van de code. Belangrijk bij een creditcardbetaling is de verbinding met een kaart-uitgevende instelling. Wanneer een verbinding om wat voor reden dan ook niet mogelijk blijkt, is betaling met een handtekening in veel gevallen voldoende. Ook is tegenwoordig een chip op de kaart te vinden, waarmee betaalt kan worden. Een pincode kan geverifieerd worden door de chip zonder dat er verbinding is met de kaart-uitgevende instelling, zoals een bank.
De hoogte van de betaling die kan worden voldaan met een creditcard is afhankelijk van het kredietlimiet die de kaarthouders heeft afgesproken. De bestedingsruimte wordt bepaald door de creditcard-uitgevende instelling, maar gebeurt niet op basis van het saldo op de betaalrekening. Ook is geld opnemen bij een geldautomaat tegenwoordig mogelijk met behulp van een creditcard.
VISA, MASTERCARD en AMERICAN EXPRESS zijn waarschijnlijk de meest bekende instellingen van creditcards. Ook banken geven veelal een creditcard uit in samenwerking met een eerder genoemde instelling. Ook zijn bankonafhankelijke creditcards te vinden, zoals die van de Bijenkorf.
Betalen via internet
Het is mogelijk met een kredietkaart betalingen op het internet, zoals webwinkels, te verrichten. In dat geval volstaat een creditcardnummer, einddatum en tenaamstelling. Een pincode, handtekening of verbinding met een instelling is dan niet noodzakelijk.
Tegenwoordig is er ook een extra verificatie te vinden met betrekking tot het betalen met creditcard. Om de mogelijkheid tot fraude verder in te perken moet de creditcardhouder soms een vast of eenmalig wachtwoord bij betaling invoeren. Dit gebeurt middels een internet-interface, waar de eigenaar van de webwinkel de creditcardhouder in contact brengt met de uitgevende bank om de betaling te voltooien.
Ondank de vele maatregelen is betalen met behulp van iDeal in veel gevallen veiliger, dan betalen met een creditcard. Ook is het voor ondernemers een goedkoper methode. De creditcard heeft dan ook veel terrein verloren met betrekking tot online aankopen.
Wat kost een creditcard?
Doorgaans kost een kredietkaart een vast bedrag per jaar, waar ook banken zijn te vinden die gratis een creditcard aanbieden. De kosten voor een creditcard is meestal hoger naarmate er meer faciliteiten aan de kaart verbonden zijn en het bestedingslimiet hoger is. De creditcard is vaak onderverdeeld in klasse, zoals classic, business en platinum. De kaart verschilt per faciliteit en bestedingslimiet.
Na gebruik van de kaart ontstaat een persoonlijke lening. De lening kan ineens worden afbetaald, veelal zonder rente, of kan worden afbetaald in termijnen. In het laatste geval gaat de rente meetellen. De rente kan dan op jaarbasis oplopen tot maximaal 15%. Ofwel, een fors rentepercentage.
Wanneer je geld wilt opnemen met de creditcard wordt er ook een bedrag in rekening gebracht. Dit kan een vast bedrag zijn, zoals €4,50 per transactie, of een percentage van het opgenomen bedrag. Dit verschilt per organisatie die de creditcard uitgeeft.
Bij betaling in landen met een andere munt, kan een koersopslag in rekening worden gebracht door de kredietverstrekkende instelling. Als je als Nederlander een aankoop doet (Euro) in Engeland (pond) is het dus mogelijk dat je een koersopslag dient te betalen voor de transactie.
Maandelijks kun je opnemen tot een bepaalt kredietlimiet. Het is bij sommige uitgevers mogelijk zelfs dit limiet te overschrijden. Bij overschrijding dien je echter een forse boete te betalen, waardoor dit niet valt aan te raden.
De acceptant, ofwel de verkopende partij, moet een provisie, onkostenvergoeding, betalen. Dit bestaat uit een vast percentage van het transactiebedrag. Om die reden is een betaling met een creditcard ook voor de verkopende partij een dure methode van betalen.
Hoge schulden door creditcard
Een kredietkaart wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor een persoonlijke lening. In 2010 bedroegen de creditcardschulden van Nederlanders in totaal 1,4 miljard euro. Hierdoor moeten consumenten forse rentes betalen en helemaal wanneer zij schulden hebben op meerdere creditcards. Het is namelijk mogelijk meerdere creditcards te bezitten. Rente bij een creditcard is veel hoger dan bij een doorlopend krediet. Financieel zijn kredietkaart enorm aantrekkelijk voor de kredietverstrekkers, maar juist niet voor de consument wanneer deze betaalt in termijnen of niet direct kan aflossen.
Creditcard handig?
Een creditcard is toch handig, maar tegelijk risicovol. Je kunt namelijk flink inkopen doen, maar uiteindelijk niet het krediet kunnen terugbetalen. In dat geval leen je dus eigenlijk een bedrag tegen een forse rente bij een instelling. Dat is financieel erg onaantrekkelijk en daarom af te raden. In dat geval kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet of de aankoop nog even uitstellen. Ook een creditcard kost namelijk geld. Ook is het raadzaam de voorwaarde van de creditcarduitgevers goed door te lezen en te vergelijken. Een gratis creditcard kan bijvoorbeeld weer gepaard gaan met maximale rentes. Terwijl een kaart voor 10 euro per jaar weer lagere rentes hanteert. Vergelijk dus goed de verschillende uitgevers en beperkt het bestedingslimiet zoveel mogelijk. Veel consumenten zijn in de problemen gekomen door creditcards, laat jou dat niet gebeuren!