Wat is een autolening?

Een autolening kan worden afgesloten om de financiering van een auto te verwezenlijken. Wanneer je echt een auto nodig hebt, voor bijvoorbeeld je werk, maar je niet genoeg geld hebt, kun je hier voor kiezen. In veel gevallen wordt een persoonlijke lening, dealerkrediet of doorlopend krediet gebruikt voor de financiering. In dit voorbeeld gaat het om een relatief goedkope auto, maar in geval van een duurdere auto is een persoonlijke lening een veelvoorkomende optie. Bij een persoonlijke lening fungeert de auto als onderpand voor de kredietverstrekker. Ook worden afspraken zoals looptijd, rente, hoogte en aflossingen tussen kredietverstrekker en kredietnemer vooraf vastgelegd. Een persoonlijke lening kent dan ook een vast maandtermijn, ofwel een maandlast. De maandtermijn bestaat uit de aflossing en rente en blijft gedurende de looptijd gelijk. Ook is eerder afgelost krediet wederom opnemen niet mogelijk, in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet.

Het is belangrijk dat de looptijd van de lening korter duurt dan de economische levensduur van de auto, waarvoor je een lening afsluit. Het kan anders voorkomen dat je nog een lening moet afbetalen, terwijl je na enkele jaren al toe bent aan een nieuwe auto.

Autolening kenmerken persoonlijke lening

Een autolening kenmerkt zich door een aantal kenmerken. Zo wordt de autolening gebruikt voor de financiering van een auto en is de auto voor de kredietverstrekker een onderpand. Ook geldt een vaste looptijd, rente en maandlast. Daarnaast is het bij een autolening niet mogelijk om tussentijds vervroegd boetevrij af te lossen.

Autolening kenmerken doorlopend krediet

Ofwel, dit zijn de kenmerken van een persoonlijke lening voor de financiering van een auto. Nu is het ook mogelijk een doorlopend krediet af te sluiten voor de financiering. De autolening is dan vervroegd boetevrij af te lossen, alleen kan de rente wel fluctueren en kun je eerder afgelost krediet wederom opnemen. Dit is erg risicovol, want op die manier ontstaat de mogelijkheid dat je eindeloos blijft aflossen en opnemen. Hierdoor kom je niet van de lening af. Bij een doorlopend krediet ben je dus vrij in het opnemen en aflossen tot aan een bepaald kredietlimiet. Hoe sneller je aflost, hoe lager de kosten is wel een belangrijk principe wat bij deze vorm van autolening moet worden gehanteerd.

Tevens is het afsluiten van een krediet bij een autodealer in veel gevallen veel duurder. Ga dus niet bij het eerste en de beste voorstel akkoord. Laat je informeren omtrent een doorlopend krediet en persoonlijke lening. Vraag zoveel mogelijk offertes aan en vergelijk deze met elkaar.

LET OP: Sommige grote merken zoals Volkswagen of Peugeot bieden soms wel extreem lage kredieten. Je kunt dan bijvoorbeeld tegen extreem lage rente de auto financieren of kun je in termijnen betalen. Dit kan goedkoper zijn dan een lening afsluiten. Ons advies is dan ook vergelijken, vergelijken, vergelijken.