Waarom een zakelijke lening afsluiten?

Veel particulieren sluiten een lening af. Ze nemen bijvoorbeeld een hypotheek. Of ze hebben geld nodig om een nieuwe auto te kopen. Ook hebben mensen soms geld nodig om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine te kopen. Voor dit soort uitgavenposten is het eveneens mogelijk om een lening af te sluiten.

Echter, bedrijven hebben ook vaak geld nodig dat ze zelf niet in hun bezit hebben. Het komt dus ook regelmatig voor dat bedrijven een zakelijke lening afsluiten. Wanneer je als bedrijf zijnde besluit om geld te gaan lenen, dan moet je van tevoren altijd goed bedenken welk doel je hiermee wilt bereiken. Wat gaat het je opleveren? Idealiter verdien je met het geld dat je geleend hebt meer geld dan je kwijt bent aan het aflossen van de lening plus de rente. Hieronder lees je een aantal goeie redenen voor een bedrijf om een zakelijke lening af te sluiten.

Je wilt een nieuw bedrijf oprichten

Het is moeilijk om geld te lenen wanneer je een starter bent. Wanneer jij nog helemaal geen bedrijfsresultaat hebt geboekt, dan kunnen kredietverstrekkers niet goed beoordelen of je in de toekomst veel geld gaat verdienen. Ze zullen daarom nogal huiverig zijn om jou een lening te geven. Je zult met een heel goed plan moeten komen, een plan dat je tot in de details hebt uitgewerkt om de kredietverstrekkers te overtuigen dat jouw bedrijf het waard is om in te investeren. Je moet ze laten zien wat jij denkt dat je in de toekomst gaat verdienen. Een goede financiële onderbouwing hoort hier zeker ook bij.

Het uitbreiden van werkkapitaal

Een bedrijf kan allerlei redenen hebben om het werkkapitaal aan te vullen. Je kan bijvoorbeeld een groeispurt hebben of last hebben van seizoen fluctuaties. Ook vanwege onvoorziene problemen kun je soms last hebben van een te lage cashflow. Op zulke momenten is het een goed idee om een zakelijke lening af te sluiten.

De voorraad aanvullen

Soms hebben bedrijven geld nodig om de voorraad aan te vullen. Dit is vooral zo bij bedrijven die in een instabiele markt opereren, waarbij er soms heel veel vraag naar hun producten is, en waar op een ander moment er juist weinig vraag kan zijn. Een markt die seizoensgebonden is, is een typisch voorbeeld. Al kun je bij dit soort markten natuurlijk wel inspelen op veranderingen. Je weet namelijk wanneer het hoogseizoen en laagseizoen is.

Apparatuur aanschaffen

Soms is het ook nodig om nieuw apparatuur aan te schaffen. Vaak kunnen bedrijven met nieuwe apparatuur efficiënter produceren. Bedrijven kunnen het geld dus zeker terugverdienen. Maar het komt vaak voor dat ze niet genoeg werkkapitaal hebben om de producten aan te schaffen. Dan is het erg handig om een zakelijke lening af te sluiten.  

Een nieuw bedrijfspand

Ook een nieuw bedrijfspand is een enorme investering. De meeste bedrijven kunnen dit niet cash betalen en zullen een zakelijke lening af moeten sluiten. Toch kan het zeker een goede investering zijn. In sommige branches maakt de locatie van je bedrijf heel veel uit. Verhuizen kan een enorme toename in omzet betekenen.

Nieuwe werknemers aantrekken

Een andere reden om geld te lenen, is het aantrekken van nieuw personeel. Personeel is ook een vorm van kapitaal: human capital. Wanneer jij de juiste mensen aantrekt, kan je bedrijf soms spectaculair groeien. Het is dus een goed idee om te investeren in personeel.

Echter, het aantrekken van personeel kan soms hoge kosten opleveren. Je moet niet alleen salarissen uitbetalen, maar ook belastingen, verzekeringen en pensioenen. Soms ben je ook nog extra geld kwijt aan bijscholing. Het is daarom af en toe nodig om een zakelijke lening af te sluiten.

Je kunt natuurlijk ook niet altijd het ideale moment bepalen om op zoek te gaan naar nieuw personeel. Je bent afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is daarom verstandig om continu stil te staan bij dit soort dingen.

Het aantal producten of diensten uitbreiden

Een start-up probeert constant uit te breiden. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal producten of diensten uit te breiden. Maar ook voor een gevestigd bedrijf kan het soms handig zijn om het aantal producten en diensten te vergroten. Zo kan je bijvoorbeeld een groter marktaandeel veroveren. Vaak is het noodzakelijk om een zakelijke lening af te sluiten om dit mogelijk te maken.

Belasting betalen

Idealiter leen je als bedrijf zijnde geen geld om de belasting te betalen. Echter, soms is dit toch nodig wanneer een bedrijf onverwacht niet aan belastingverplichtingen kan voldoen.

Herfinancieren van bestaande leningen

Soms komt het voor dat een bedrijf opnieuw een lening afsluit, om een bestaande lening af te betalen. Dit kan voordelig zijn wanneer je een nieuwe lening kan afsluiten onder meer gunstige voorwaarden.

Een ander bedrijf overnemen

Een goede manier om als bedrijf te groeien, is het overnemen van een ander bedrijf. Dit kan een concurrent zijn, of een ander bedrijf dat aansluit bij de werkzaamheden van desbetreffend bedrijf. Wanneer je een overname doet, kan je ook in een keer meer marktaandeel veroveren.

Vaak kost het veel geld om een bedrijf op te kopen. Vandaar dat een zakelijke lening hier erg geschikt voor is.

Het uitkopen van een partner

Het is heel goed mogelijk om een bedrijf te hebben samen met een partner. Echter, de samenwerking kan soms ook heel stroef verlopen. Er kunnen zoveel spanningen ontstaan dat het beter is om de samenwerking te beëindigen. Een goede manier om uit zo’n situatie te komen is door de partner uit te kopen. Vaak heb je niet genoeg geld om dit te doen. Een zakelijke lening bied dan uitkomst.

Onvoorziene uitgaves

Het leven is onvoorspelbaar. Voor het leven van een bedrijf geldt hetzelfde. Soms doen zich onverwachte ontwikkelingen voor, die je niet aan had zien komen. Dit kan op ieder moment gebeuren. En zulke situaties kunnen iedereen overkomen.

Het is natuurlijk het beste om jezelf op dit soort situaties voor te bereiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door reserves op te bouwen. Deze kun je gebruiken wanneer de nood hoog is. Echter, je kan je niet op elke situatie voorbereiden. Op zulke momenten is het verstandig om een zakelijke lening af te sluiten. 

Hieronder lees je een aantal goeie redenen voor een bedrijf om een zakelijke lening af te sluiten. Een bedrijfswagen kopen is een flinke investering. Je kunt daarom ook een bedrijfswagen leasen. Zo betaal je in maandelijkse termijnen.