Wat zijn de oorzaken van het huizentekort?

Leningen zijn heel erg handig. Met behulp van een lening kan je iets kopen waar je normaal gesproken geen geld voor hebt. En het komt natuurlijk regelmatig voor dat je iets moet kopen, maar dat je niet over het juiste budget beschikt. Het kan gaan om de aankoop van een nieuwe auto. Een wasmachine die vervangen moet worden. Misschien wel de belangrijkste reden om een lening af te sluiten: het kopen van een huis. Echter, tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om een lening af te sluiten voor een huis, om een hypotheek te krijgen. En zelfs wanneer je wel genoeg verdient voor een lening, dan heb je alsnog vaak het probleem dat er helemaal geen huizen beschikbaar zijn die je kunt kopen. Er is namelijk een enorm woningtekort in Nederland. Veel Nederlanders, vooral de jonge generaties, hebben hier last van. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van dit huizentekort?

Het woningtekort in Nederland

Misschien heb je ze wel eens gezien in de stad. Groepen mensen met bordjes waarop staat dat er iets aan het woningtekort wordt gedaan. Dit zijn demonstranten die erg ontevreden zijn over het huidige beleid wat betreft woningen in Nederland. Vermoedelijk heb je er ook wel eens wat over gezien in het nieuws. Tijdens de verkiezingen was het ook een enorm thema. Iedereen is er wel over eens dat het woningentekort aangepakt moet worden. Het is toch ook te gek voor woorden dat je genoeg geld hebt voor een lening, maar alsnog geen huis kan kopen? Toch gebeurt er niet zo veel. Dat is ook wel begrijpelijk want het woningtekort is een erg ingewikkeld probleem dat niet zo makkelijk op te lossen is. Hieronder kun je lezen wat de oorzaken zijn van het woningtekort.

De hoge prijzen van de woningen

Een belangrijke oorzaak van de woningnood, misschien wel de belangrijkste, de prijzen van de huizen zijn enorm hoog, onbetaalbaar voor veel mensen. Met name voor starters is het moeilijk om een lening af te sluiten bij een bank en een hypotheek te krijgen. Het wordt bijna onmogelijk voor deze groep om aan een koopwoning te komen. De hoge huizenprijzen wordt door verschillende dingen veroorzaakt. Allereerst heb je de lage hypotheekrente. Het wordt hierdoor voordeliger om een hypotheek af te sluiten. Omdat het voordelig is bevorderd dit de vraag naar huizen. Verder hebben veel Nederlanders een fors vermogen, wat de laatste jaren gestegen is. Omdat, met name oudere Nederlanders veel spaargeld hebben, en dus veel kunnen betalen, wordt de prijs van huizen omhooggestuwd.

Dit is echter een probleem voor eenverdieners of mensen met een lager tot modaal inkomen. Zij verdienen niet genoeg om een lening af te sluiten die voldoet aan de torenhoge huisprijzen. Wat het nog erger maakt, huren in de vrije sector is vaak ook niet mogelijk omdat dit ook heel duur is. Vandaar dat veel twintigers bij hun ouders blijven wonen, of bijvoorbeeld niet aan een gezin beginnen omdat ze niet meer dan een studentenflatje kunnen betalen.

Er worden te weinig huizen gebouwd

De vraag naar woningen is dus erg hoog en dit wordt verergerd door het vele spaargeld dat vermogende Nederlanders op hun bankrekening hebben staan. Echter, er is ook een probleem aan de aanbodzijde. Niet iedereen kan natuurlijk een lening voor een huis afsluiten, wanneer er niet genoeg huizen zijn. En er zijn te weinig huizen voor alle Nederlanders. Het probleem is ook nog dat er niet genoeg huizen bij worden gebouwd. Althans, de bouw van de huizen gaat veel te traag. Waarom worden er te weinig huizen gebouwd?

Dat heeft ook weer meerdere oorzaken. Ten eerste was er de financiële crisis van 2008. Hierdoor had veel bouwbedrijven te kampen met financiële problemen. Daardoor werd er maar weinig gebouwd. Iedereen was bang en veel mensen wilden niet gaan investeren. Op een gegeven moment begon het weer een beetje te lopen, maar toen kwam de stikstofcrisis, iets wat nog steeds niet geheel is opgelost. Er mag, naar aanleiding van nieuwe wetgeving, maar een beperkte hoeveelheid stikstof vrijkomen. Bij het bouwen van huizen komt er veel stikstof vrij. Dit is dus een probleem dat opgelost moet worden. Sommige politici willen de boeren uitkopen. Boerenbedrijven stoten namelijk ook stikstof uit. Wanneer zij stoppen met hun bedrijf, dan is er meer ruimte voor bouwbedrijven om te gaan bouwen. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel boeren hebben hun boerderij al generaties lang. Dit willen zij natuurlijk niet opgeven. Er is een soort van patstelling ontstaan die maar moeilijk doorbroken kan worden. Pas wanneer dit problemen worden opgelost kunnen mensen beginnen met lenen om een huis te bekostigen.

De politiek heeft het probleem pas te laat erkent

Er is momenteel een tekort aan 331.000 woningen. Erger nog, dit tekort zal oplopen tot 419.000 woningen in 2025, wij hebben dus het ergste nog niet gehad. Dit tekort is natuurlijk niet zomaar ontstaan, dit is een geleidelijk proces geweest. Toch hadden veel politici dit helemaal niet in de gaten, of in ieder geval: ze deden er helemaal niets aan.

Tekenend is dat in 2010 het ministerie van huisvesting werd opgeheven. Op dat moment had er nog ingegrepen kunnen worden. Echter, dit werd dus niet gedaan. Op een gegeven moment kwam er wel een minister zonder portefeuille die zich met woonzaken ging bemoeien. Maar deze verdween in 2017 opnieuw. Blok was er trots op dat een heel ministerie was verdwenen, zijn eigen woorden, het is wel duidelijk dat politici niet doordrongen waren van het probleem.

Inmiddels hebben politici het dagelijks over het woningprobleem. Het grote probleem is echter dat je zoiets niet oplost in een jaar tijd. Hier gaat veel meer tijd overheen. Je kunt nu dus niet snel met een oplossing komen. Het duurt jaren voordat je resultaat bereikt. De komende periodes zullen veel mensen dus nog steeds problemen hebben met het afsluiten van een lening voor een koophuis. Er zijn gewoonweg niet genoeg huizen te vinden, waardoor alles peperduur is!

Het CBS levert verkeerde cijfers aan

Een bijkomend probleem is dat de prognoses van het CBS er heel veer naast zaten, hierdoor konden de politici ook niet de beste beslissingen nemen. Het CBS dacht bijvoorbeeld dat er in Nederland in 2040 17,8 miljoen mensen zouden wonen, hun huidige prognose is 19 miljoen!