Welke soorten leningen zijn er?

Een lening afsluiten is iets waar je goed over na moet denken. Wanneer je een groot bedrag leent, dan duurt het lang om dit af te lossen. Je zit dus over een langere periode vast aan deze lening en de bijbehorende voorwaarden. Vandaar dat het belangrijk is om je van tevoren te verdiepen in leningen en hoe ze werken. Het is bijvoorbeeld handig om na te gaan welke soorten leningen er allemaal zijn en welke het best bij jou past. In dit artikel lees je welke leningen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van desbetreffende leningen.

Welke leningen kun je afsluiten?

Sommige leningen worden vaker afgesloten dan andere en zijn om die reden ook een stuk bekender. De meeste mensen zullen bijvoorbeeld wel een keer gehoord hebben van een persoonlijke lening, of doorlopend krediet. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Hieronder lees je een overzicht van de meest voorkomende leningen. Dit zijn:

-          Persoonlijke lening

-          Doorlopend krediet

-          Creditcard

-          Rood staan

-          Koop op afbetaling

-          Lease

-          Flitskrediet

-          Lenen met onderpand

-          Onderhandse lening

Een persoonlijke lening afsluiten

Het is niet voor niets dat een persoonlijke lening het meest populair is, dit is namelijk in de meeste gevallen de beste keuze. Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening? Ten eerste is het heel overzichtelijk. Ten tweede weet je waar je aan toe bent.

Hoe werkt een persoonlijke lening dan? Het is eigenlijk heel erg simpel. Je leent een bepaald bedrag in een keer. Vervolgens spreek je af hoe je het gaat aflossen. Je betaalt een vaststaand bedrag aan rente en aflossing per maand. De looptijd van het aflossen kun je ook afspreken. Je begrijpt zelf vast ook wel waarom dit zo voordelig is. Jij betaalt altijd hetzelfde bedrag. Hierdoor heb je grip op je financiële uitgaves, en kom je niet snel voor verassingen te staan. Dit geeft rust en een veilig gevoel. Daarom is een persoonlijke lening zo’n goede optie.

Maar er zijn nog meer voordelen. Een persoonlijk lening heeft vaak namelijk ook de laagste rente. Het is dus meestal de goedkoopste optie! Waarom is deze lening zo goedkoop? Dat komt omdat je elke maand een vast bedrag betaalt. Niet alleen jij weet waar je rekening mee moet houden, de banken weten ook wat ze aan jou hebben. Zij zijn verzekerd van een stabiele inkomstenstroom. Dit is voor hen erg aangenaam. Elk bedrijf wil namelijk zekerheid. Omdat dit voor banken een veilige optie is met weinig risico, zijn zij ook bereid om een lagere rente aan te bieden. Een persoonlijke rekening is een uitstekende optie wanneer jij een dure, eenmalige aankoop wilt doen zoals een nieuwe keuken of een auto.

Wat is doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is, naast de persoonlijke lening, de bekendste leenvorm. Met zo’n lening kun je heel flexibel en gemakkelijk aan geld komen. Het nadeel is wel dat je elke maand andere uitgave hebt, waardoor je al snel het overzicht kwijt kunt raken.

Hoe werkt het nou precies, zo’n doorlopend krediet? Je krijgt van de bank een kredietlimiet. Dit kan 100 euro zijn maar ook 1000 of 10.000. Je kunt maximaal dit bedrag lenen. Het is natuurlijk ook mogelijk om minder dan het maximale bedrag te lenen. Je kunt zelfs kiezen om helemaal niet te lenen!

Zodra je geld hebt geleend moet je het geleende bedrag aflossen. Hoe werkt dit precies? De aflossing is een bepaald percentage van de kredietlimiet. Wanneer je bijvoorbeeld een kredietlimiet hebt van 1000 euro, en het percentage 1 procent is, dan los je maandelijks 100 euro af totdat je het gehele geleende bedrag hebt afgelost. Met je betaling betaal je zowel aflossing als rente, dat zit erbij inbegrepen. Wanneer je niets hebt geleend betaal je natuurlijk niets terug. Zodra je geld hebt afgelost, is het weer beschikbaar om opnieuw te lenen. Heb jij bijvoorbeeld een limiet van 1000 euro, en heb je 500 euro geleend? Heb je vervolgens die 500 euro weer afgelost? Dan kan je weer de totale 1000 euro lenen daarna, in plaats van 500 euro (de helft).

Een doorlopend krediet heeft als voordeel dat je heel gemakkelijk voortdurend kan bij lenen. Heb jij regelmatig flinke geldbedragen nodig? Dan is deze leenvorm geschikt voor jou. In andere gevallen kan je beter een persoonlijke lening kiezen. Bij deze leenvorm heb je namelijk lagere rente, en meer overzicht op je kosten waardoor je niet gauw in de problemen komt.

Hieronder kun je nog kort wat lezen over andere leenvormen, deze komen echter een stuk minder vaak voor.

Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard is niet per se een vorm van krediet. Wanneer je een aankoop doet met je creditcard, dan wordt dat geld gewoon van je betaalrekening afgeschreven. Wanneer je echter niet genoeg geld op je rekening hebt staan, wordt het bedrag omgezet in een lening, met een hele fikse rente. Vandaar dat het verstandig is om je creditcardschulden zo snel mogelijk af te lossen.

Rood staan

Rood staan op je bankrekening is ook een vorm van geld lenen. Je hebt het zelf namelijk niet en de bank springt bij om het voor jou toch mogelijk te maken om dingen te kopen. Wanneer je rood staat betaal je wel een relatief hoog rentepercentage, het is dus iets wat je indien mogelijk wilt vermijden. Natuurlijk kan dat niet altijd. Op zulke momenten is het wel beter om alleen kleine aankopen te doen, en te wachten met de grote totdat je nieuw salaris krijgt. Op deze manier hoef je namelijk minder rente te betalen, je staat immers minder rood.

Kopen op afbetaling

Tot slot is kopen op afbetaling ook een mogelijkheid. Hierbij kan je een product meteen aanschaffen en pas op een later moment het geld betalen. Dit lijkt een interessante optie als je eventjes niet genoeg geld hebt, echter je betaalt elke maand een deel van het aankoopbedrag plus een hele fikse rente. Op de lange termijn is dit dus een dure optie.

Wij hopen dat je door dit stuk goed geïnformeerd bent, en dat je op basis van deze informatie de juiste beslissing kunt nemen. Veel succes!