Rood staan op de betaalrekening

Rood staan, kost je altijd geld. Als je wel eens rood staat betaal je tussen de 8% en 15% rente per jaar over het bedrag dat je rood staat. Het verschilt per bank wat de rente is. Ook hang het af van het bedrag wat je maximaal negatief kunt staan. Je kunt hier met je bank afspraken over maken. Ondanks dat veel mensen het niet zo zien, is rood staan op de betaalrekening een vorm van lenen. Ook nog eens een hele duren, want de rentes bij roodstand zijn niet misselijk. Het is om die reden in veel gevallen goedkoper een lening af te sluiten, dan structureel in het rood te staan.

Rood staan kost meer

Meestal krijg je op spaarrekeningen maximaal tussen de 1% en 3% rente. Terwijl je voor rood staan minimaal 8% rente moet betalen. Probeer daarom te voorkomen dat je rood staat en spaart tegelijk. Dit is zonde van je geld. Zorg eerst dat je een positief saldo hebt op je bankrekening, daarna kun je gaan sparen.

Schuld

Het zou kunnen gebeuren dat je een keer rood staat. Het kan een handige oplossing zijn om je kortdurende tekorten te overbruggen. Rood staan blijft een vorm van lenen. Sta je regelmatig rood, dan geef je meer uit dan dat je eigenlijk hebt. Er ontstaat dan een schuld die steeds groter wordt.
Uiteindelijk bestaat er dan de kans dat pinnen niet meer mogelijk is.

Oplossing rood staan

Vind je het nou vervelend om rood te staan. Er zijn veel banken die de mogelijkheid aanbieden om een sms of e-mail te sturen als je saldo onder een bepaald bedrag komt. Dit kun je instellen via internetbankieren.

Als je nu absoluut niet rood wilt komen te staan, spreek dan af met de bank dat dit niet mogelijk is.

Als je nu al rood staat, probeer dan de roodstand eerst in te lopen. Je kunt hiervoor gebruiken maken van het Persoonlijk Budgetadvies. Zij zetten uw inkomsten en uitgaven op een rij om te zien of je ruimte kunt maken in je budget om af te lossen.

Geld lenen

Lukt het je nu niet om rood staan te voorkomen? Bij roodstand loopt je schuld steeds verder op. Dit kost veel rente. Een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten kan dan voordeliger zijn. De rente is vaak lager en je dient iedere maand een bepaald bedrag af te lossen. Het is van groot belang om eerst goed de voorwaarden van leningen te vergelijken voordat je er daadwerkelijk een afsluit.

Zakelijk

De rente bij een zakelijke rekening