Wat is een persoonlijke lening?

Misschien wel de meeste populaire leenvorm is de persoonlijke lening. Deze lening wordt ook wel afgekort als PL. Bij een persoonlijke lening worden vooraf de hoogte van de lening, de aflossingen, de looptijd en een rentetarief vastgezet. Die afspraken worden tussen de kredietnemer en kredietverstrekker afgesproken. Bij een persoonlijke lening is er sprake van maandtermijnen (vaste maandlasten). Deze maandtermijnen zijn de gehele looptijd even hoog. Een maandtermijn bestaat uit zowel de rente als de aflossing. Opnemen van eerder afgeloste bedragen of eerder aflossen is bij een persoonlijke lening niet mogelijk. Dat is wel het geval bij een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening wordt veel afgesloten om grote en dure aankopen te financieren. Een voorbeeld is een auto. Het is belangrijk een lening te kiezen, waarbij de looptijd korter is dan de economische levensduur van het object, zoals een auto.

Kenmerken persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste rente, looptijd en dus maandlast. Tussentijds aflossen is veelal niet mogelijk en reeds afgelost krediet kan niet nogmaals worden opgenomen. Het wordt een persoonlijke lening genoemd, omdat het rentetarief en de looptijd worden bepaalt op basis van het risicoprofiel. Lees hierover onder meer.

Rentetarieven voor een persoonlijke lening

De rentepercentages/rentetarieven verschillen sterk per kredietverstrekker, waardoor vergelijk enorm belangrijk is bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Het percentage kan in sommige gevallen wel tot 8% schelen. Dit heeft te maken met het risicoprofiel dat kredietverstrekker per geval schetsen. Dit wordt ook wel risk based pricing genoemd.

Kredietverstrekkers bepalen op basis van het risico dat zij denken te lopen een rentetarief. Ofwel, kredietverstrekkers schatten in hoe groot de kans is dat je het krediet zonder problemen kunt terugbetalen. Hoe hoger het risicoprofiel, hoe hoger de kans is dat je het niet kunt terugbetalen en des te hoger kredietverstrekkers het rentetarief zullen vaststellen. Het risicoprofiel wordt bepaald aan de hand van inkomen, koophuis/huurhuis, gezinssituatie, kredietverleden, huidig krediet en leeftijd. De factoren en belangrijkheid verschillen per kredietverstrekker, waardoor een rentepercentage fors kan schelen tussen de verschillende kredietverstrekkers. Het wordt dan ook wel een persoonlijke lening genoemd, omdat de hoogte van het rentetarief en de looptijd van de lening kan verschillen per persoon. Dit alles is afhankelijk van het risicoprofiel dat de kredietverstrekker schetst. Om die reden is het uiterst belangrijk meerdere offertes aan te vragen om de rentetarieven, looptijd en maandtermijnen met elkaar te vergelijken.