Leendoel van de lening

De reden om een lening af te sluiten verschilt per persoon. Toch zijn een aantal redenen om geld te lenen van een kredietverstrekker veelvoorkomend. Een reden om een lening af te sluiten wordt in de volksmond ook wel een leendoel genoemd.

De meest voorkomende leendoelen zijn:

Geld lenen voor een auto

Er rijden in Nederland circa acht miljoen auto’s rond, die allemaal op de één of andere manier zijn gefinancierd. Veel mensen sluiten voor de financiering van een auto als leendoel een lening af. Een veelvoorkomende lening is ook wel een autolening.

Geld lenen voor een verbouwing

Een verbouwing in huis kan een hoge investering betreffen. Het komt veel voor dat een verbouwing wordt gefinancierd door een hypotheek. Toch is het ook mogelijk een verbouwing te financieren met een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Geld lenen voor vakantie

Het komt ook veel voor dat mensen een lening afsluiten om de vakantie te bekostigen, omdat het vakantiegeld ontoereikend is. De vraag is uiteraard of dit een verstandig leendoel is, maar komt in Nederland wel veel voor.

Geld lenen voor een keuken

Een nieuwe keuken is vaak een grote investering, die niet iedereen met zijn/haar spaargeld kan financieren. Veel mensen besluiten dan ook voor de aankoop van een nieuwe keuken een lening af te sluiten. De meest voorkomende lening is een hypotheek. Ook doorlopend krediet en persoonlijke lening is een leenvorm die veel voorkomt met een keuken als leendoel.

Geld lenen voor de restschuld

Indien je huis wordt verkocht onder de waarde van de hypotheek, blijf je zitten met een restschuld. Die restschuld is een leendoel voor veel mensen met een dergelijke kwestie. Indien een nieuwe hypotheek door de restschuld niet mogelijk is, kan een doorlopend krediet of persoonlijke lening soms uitkomst bieden.

Lenen voor tweede huis, zoals een vakantiehuis

Personen die graag een tweede huis willen bekostigen, sluiten in veel gevallen een hypotheek of tweede hypotheek af. Het leendoel wordt in veel gevallen gefinancierd met een hypotheek. Ook een WOZ-krediet en persoonlijke lening zijn mogelijke leenvormen voor dit leendoel.

Kies de juiste leenvorm voor jouw leendoel

De leenvorm hangt in veel gevallen af van het leendoel. Wanneer je uiteindelijk een leenvorm hebt gekozen, moet je nog een keuze maken uit de verschillende kredietverstrekkers. Voordat je een lening afsluit moet je daarom veelvuldig offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Door de rentepercentages, voorwaardes, looptijd en maandtermijnen met elkaar te vergelijken krijg je meer inzicht in de rechten en plichten van de lening.

Wanneer je reeds een lening hebt lopen en je een nieuwe lening wilt afsluiten, is het in veel gevallen aantrekkelijk een lening over te sluiten. Dit maakt de leningen niet alleen overzichtelijk, maar je kunt ook veel geld besparen omdat de rentepercentage bij grote bedragen voordeliger zijn. Kijk voor meer informatie hier.