Wat is doorlopend krediet?

Wat is doorlopend krediet precies? Een doorlopend krediet is een consumptief krediet, ofwel een lening voor consumenten. Het is een flexibele vorm van leen, die veel wordt gekozen door consumenten vanwege het flexibele karakter.

Een doorlopend krediet heeft een aantal belangrijke kenmerken en voordelen. Zo zijn de looptijd en rente variabel, net als het WOZ krediet. Ook gaat het bij dit consumptief krediet om een flexibel maandbedrag en bestaat de mogelijkheid om vervroegd boetevrij af te lossen. Tevens kan een eerder afgelost bedrag nogmaals worden opgenomen.

Wanneer de lening is afgesloten kun je bij een doorlopend krediet zelf bepalen hoeveel je opneemt en wanneer je het krediet opneemt. Dit is mogelijk totdat het doorlopend kredietlimiet is opgenomen. De kosten worden verrekend over het bedrag dat je hebt geleend, ofwel het openstaande krediet. Dat is voordelig, want je betaald geen rente over het maximaal te lenen bedrag maar over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend. Ook gaat het om een variabele rente. Dat wil zeggen dat de rente kan fluctueren tijdens de leen periode. Het openstaande krediet kan boetevrij worden afgelost, wanneer je wilt. Een doorlopend krediet is dan ook een veel afgesloten vorm van lenen.

Wat is doorlopend krediet maandtermijn?

Er zijn drie standaard leenvormen bij een doorlopend krediet, namelijk 1%, 1,5% en 2%. De procenten hebben te maken met het maandtermijn. In deze maandtermijnen zitten rente en aflossingen. Hoe hoger de rente, des te lager het maandelijks aflossingsbedrag. Stel je sluit een doorlopend krediet van €10.000 af. Je betaald dan 1% van het kredietlimiet van €10.000, ofwel €100,00 aan maandtermijn als aflossing. Of je nu de volledige €10.000 of slecht €50,00 hebt geleend, het maandtermijn blijft €100,00. Totdat het doorlopend krediet is afgelost betaal je maandelijks dit bedrag. Het maandtermijn wordt maandelijks van de lopende rekening afgeschreven.

De voordelen van een doorlopend krediet

Wat is doorlopend krediet is duidelijk, maar wat zijn precies de voordelen ten opzichte van andere vormen van lenen? Allereerst is dit consumptief krediet aantrekkelijk, omdat de lener geld kan opnemen wanneer en hoeveel hij maar wil. In ieder geval zolang het kredietlimiet niet wordt overschreden. Het bedrag kan gewoon bij een pinautomaat worden gepind, wanneer hij/zij maar wil.

Daarnaast betaal je rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend. Het gaat dus niet om het maximale leenbedrag, maar over het deel dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Het rentepercentage is tijdens de looptijd flexibel. Dat wil zeggen dat het rentepercentage kan stijgen en dalen tijdens de looptijd, afhankelijk van de marktrente. De rente van een doorlopend krediet is over het algemeen net iets lager dan een rente bij een persoonlijke lening.

Ook kan er vervroegd boetevrij worden afgelost. Dit is bij veel andere leenvormen niet mogelijk, waardoor een boete moet worden betaald indien je vroeger dan verwacht aflost. Je hebt bij een doorlopend krediet dus veel vrijheid omtrent aflossen en opnemen. Het is wel belangrijk dat je de leentermijnen in de gaten houdt. In de periode dat je krap zit leen je een X bedrag en in de periode met wat meer financiële armslag kun je dit krediet weer (deels) aflossen. Dit is ook een goede leenvorm voor studenten, alhoewel een student ook een lening via DUO kan afsluiten.

Stel je hebt krediet wat je eerder hebt opgenomen weer afgelost, maar je heb onverhoopt een onvoorziene kostenpost. In dat geval kun je het afgeloste bedrag weer opnieuw opnemen en vervolgens weer aflossen. Dit is bij andere leenvormen niet mogelijk. In veel gevallen is biedt een doorlopend krediet voldoende financiële armslag, omdat het flexibel is op te nemen en af te lossen.

De nadelen van doorlopend krediet

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen van doorlopend krediet. Allereerst zijn de kosten van een doorlopend krediet vooraf nauwelijks tot niet vast te stellen. Dit heeft te maken met het fluctuerende rentepercentage. De rente is afhankelijk van de marktrente, waardoor de rente kan stijgen en dalen. Over het algemeen is de rente laag, maar de marktrente kan gedurende de leen periode stijgen.

Ook kan een doorlopend krediet continu worden opgenomen en afgelost. Dat is aantrekkelijk, maar tegelijkertijd risicovol. Er bestaat de mogelijkheid dat je steeds maar weer blijft lenen. Indien je een vastgestelde bestedingsruimte wilt hebben is een doorlopend krediet dus niet aan te raden.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een lening. Een doorlopend krediet gaat gepaard met veel vrijheid voor de consument. Het is dus belangrijk goed om te gaan met dit krediet en het niet te zien als extra geld, maar echt als lening. Ook dit krediet kost namelijk geld.

Een doorlopend krediet kan niet worden aangevraagd indien je een negatieve BKR notering achter je naam hebt.