Leningen

Het lenen van een geldbedrag gebeurt regelmatig. Een geldbedrag van de ene partij naar een andere partij overboeken gebeurt dagelijks. De persoon dat het geldbedrag uitleent namelijk de uitlener heeft recht op een vordering.  Een vordering houdt in dat het partij dat de uitlener is heeft het recht om het geldbedrag op te eisen. Het ontstaan van een lening is erg simpel. De lener leent geld bij de uitlener en vervolgens is het de bedoeling dat de lener het bedrag terugbetaalt aan de uitlener. Ook zijn ver voor- en nadelen van het lenen van geld. Er bestaat verschillende soorten leningen zoals, lenen bij de bank, studieleningen en lenen bij vrienden of familie. Lenen gebeurt wereldwijd en de kans op een schuld wordt steeds groter. Daarom is het verstandig om eerst goed in beraad te gaan voordat u een lening aanschaft. Soms kan het ook verstandig zijn om een lening aan te schaffen, zodat u uw vaste lasten makkelijker kunt betalen bijvoorbeeld. Bent u geïnteresseerd in diverse leningen of juist in leningen in het algemeen dan is deze artikel over leningen de perfecte optie voor u.

Hoe zit een lening in elkaar?

De uitlener wordt ook terwijl de schuldeiser genoemd, daarbij heeft de uitlener recht op het geldbedrag dat er werd uitgeleend terug gestoord te krijgen. Daarbij krijgt de lener een schuld dat natuurlijk terugbetaald moet worden aan de uitlener. Hierbij wordt de lener een schuldenaar, en is verplicht ten opzichte van een overeenkomst aan de gemaakte afspraken te houden. Tijdens een leenovereenkomst wordt er besproken over alle afspraken waar beide partijen zich eraan moet houden. Ook wordt er besproken van een vergoeding in een vorm van een rente. Een rente dat uit beide partijen met een akkoord is goedgekeurd, moet dan vervolgens aan de uitlener worden overgedragen. Een hoofdsom is het onderscheid van het geleende bedrag en enerzijds bedrag inclusief de rente wordt samen een hoofdsom ervan gemaakt. Elke leenovereenkomst kan divers uitpakken. Uit de ene kant kan het natuurlijk voordelig uitpakken, dan wordt het geleende bedrag inclusief rente netjes terug overhandigt. Ook bestaat de kans dat de leenovereenkomst niet voordelig uitpakt. Dat kan blijken uit de overeenkomst of als beide partijen niet met elkaar eens zijn bijvoorbeeld.

De geschiedenis achter het lenen

In het verleden werd het overdragen van rente zeer strengste verboden in het christelijke geloof. De paus heeft aanspraak gedaan van het verboden van de rente, omdat het geven van rente ongepast is in naam van de lener. Het is niet verplicht om de paus te gaan gehoorzamen, omdat iedereen namelijk vrijheid van meningsuiting heeft. Ook al is het lenen van geld verboden door de paus, maar de grote partij heeft besloten om de paus niet te gaan gehoorzamen. Elke persoon heeft natuurlijk zijn eigen mening, dat wil niet betekenen dat het verkeerd is om een eigen mening te hebben. De Italianen heeft op de renteheffing een speciaal trucje voor de hand. In de 15de eeuw heeft de Italianen een boekhouding opgericht, zodat alle rente werden opgeschreven als een gift. De paus te slim afzijn werd inderdaad met succes geslaagd. In de 17de eeuw werd het eerste papieren biljet gemaakt, ook bestonden er munten waarmee u kunt betalen. Uiteindelijk werden de papieren biljetten efficiënter dan de munten in betalingen. Tot aan heden in lenen van geld toegetrokken in onze samenleving. Ook is tot aan heden makkelijker om te lenen dan in het verleden.

Wat zijn het voor- en nadelen van het lenen?

Het lenen van geld kan voordelig of juist nadelig zijn. De voordeligste positie is de uitlener, omdat de uitlener allen touwtjes in handen heeft. In de wet staat een aantal wetten in het lenen van geld altijd terecht moet komen naar de eigenaar van het geldbedrag. In de voorgesproken alinea werd er besproken wat een lening precies inhoudt. Geld lenen zonder enige neiging te hebben om het vervolgens terug te betalen is in het leven verschrikkelijk. Het vertrouwen dat de uitlener heeft dan in zeer schade toe ge nomen. Lenen in het algemeen heeft natuurlijk behoorlijk vertrouwen nodig in beide paartijden, zodat het leenovereenkomst soepel kan verlopen. Ook kan het lenen van geld voordelig zijn, zodat u met behulp van een lening een product kan afkopen bijvoorbeeld. Al de stress tijdens het betalen van de huur of verzekering kan soms moeilijk zijn. Met een lening krijgt u het gevoel dat al het last over uw schouders verdwijnt, totdat u beseft dat u het geleende bedrag in een bepaalde deadline terug moet betalen.

Wat voor leningen zijn er?

In Nederland zijn er diverse activiteiten waaraan wij als burger geld aan uit kunnen lenen. Lenen kan een mondelinge overeenkomst hebben, maar ook op zwart op wit. De meeste studenten schaffen een studielening aan, zodat de studenten zijn boeken en het schoolgeld kunnen betalen. Schoolgeld verschild per school, maar hoe hoger u studeert des hoe hoger de schoolkosten zal gaan worden. De meeste studenten hebben moeite met het sparen van geld, daarom hebben ze besloten om een lening aanschaffen bij DUO. In Nederland hebben er 1.6 miljoen studenten een studieschuld bij DUO. Ook bieden diverse banken geld aan om te lenen. Tijdens het lenen bij de bank wordt er wel een lagere rente toegevoegd bij het totaalbedrag dan bij een studenten lening.

Tips tijdens het lenen!

Veilig lenen zonder het risico op te lopen is bijna onmogelijk. Het beste truc om het geleende geldbedrag terug te betalen is het sparen van het geleende bedrag. Na het lenen van geld heeft u een bepaalde tijd om het geldbedrag terug te betalen. In deze tijd is het efficiënt dat u het geleende bedrag alvast gaat sparen, omdat in deze tijd het steeds moeilijker wordt om het geld te sparen. Het sparen hoeft niet in grote bedragen te zijn, maar het kan ook in wat kleinere bedragen. Elke stapje dat u zet om het geleende bedrag terug te betalen des hoe makkelijker het wordt om geld te lenen. Altijd moet u bewust zijn tijdens het lenen dat er een schuld kan oplopen bij de uitlener van het geld.