Lening oversluiten

Wanneer je meer leningen hebt lopen bij verschillende banken, kun je kiezen voor lening oversluiten. Een lening oversluiten houdt in dat je meerdere leningen bundelt tot één lening. Hierdoor heb je niet alleen meer inzicht in de lening, maar is het in veel gevallen ook goedkoper. Bij een grotere lening is het rentepercentage veelal lager, dan bij meerdere kleine leningen. Leningen oversluiten is dus overzichtelijker en financieel aantrekkelijk.

Lening oversluiten, hoe werkt dat?

Wanneer je besluit om verschillende leningen over te sluiten tot één lening wordt er door de kredietverstrekker opnieuw naar je financiële situatie gekeken. Zo kijkt de kredietverstrekker of je inkomen is veranderd of dat er persoonlijke veranderingen hebben plaatsgevonden. De kredietverstrekker vraagt dit om er zeker van te zijn dat je de financiële lasten nog kunt dragen. Indien je de lening ook wilt verhogen wordt er opnieuw gekeken naar het mogelijke kredietlimiet. Door een berekening te maken krijg je vervolgens te horen hoeveel je maximaal kunt lenen. Je kunt de hoogte van de lening maximaal verhogen tot het berekende kredietlimiet.

Dit limiet kan per kredietverstrekker verschillen. Kredietverstrekkers hanteren, namelijk niet altijd dezelfde factoren bij de bepaling van het limiet. Het is daarom raadzaam om diverse offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Dit is niet alleen voordelig voor het limiet, maar ook met betrekking tot het rentepercentage. Ook dit kan per kredietverstrekker enkele procenten schelen.

Mogelijkheden bij lening oversluiten

Wanneer je leningen oversluit leen je eenzelfde bedrag, maar dan bij één kredietverstrekker als één lening. Dit is voordelig, want de rente is hierdoor in veel gevallen lager. Hierdoor dalen de maandlasten, terwijl de looptijd hetzelfde blijft. De maandlasten bestaan namelijk uit de rente en aflossing en wordt ook wel maandtermijn genoemd. Wanneer de rentekosten dalen, daalt dus ook het maandtermijn automatisch mee. Hierdoor houd je maandelijks meer geld over.

Je kunt er ook voor kiezen om de maandlasten hetzelfde te houden. In dat geval wordt de lening dus verhoogd. Je hebt dan de beschikking over een extra bedrag, maar de schuld neemt hierdoor wel toe. Het extra bedrag moet uiteraard nog steeds worden afgelost en kost uiteindelijk weer net zoveel als voor de oversluiting van de leningen. Wanneer je van plan was om extra geld te lenen is dit echter wel een goede oplossing, in plaats van wederom een afzonderlijke lening af te sluiten.

Waar kan ik een lening oversluiten?

Bij vrijwel iedere bank in Nederland kun je een lening oversluiten, maar het rentepercentage kan fors verschillen. Bij het oversluiten van een lening is het daarom raadzaam verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Tegenwoordig kun je ook eenvoudig een lening oversluiten via het internet. Het voordeel hiervan is dat het snel is en dat de rentepercentages in veel gevallen gunstiger zijn. Ook hier is het raadzaam de diverse rentepercentages, voorwaarden, rechten en plichten met elkaar te vergelijken door meerdere offertes aan te vragen.

Je kunt ook een bezoek brengen aan een bank en de mogelijkheid van een lening oversluiten bespreken. Vervolgens gebruikt je de offerte die de bank heeft gemaakt om de rente, voorwaarden en looptijd te vergelijken met online aanbieders.