Wat is huurkoop?

Bij huurkoop is er altijd een vast object gebonden aan de lening. Een veelvoorkomend object is bijvoorbeeld een auto. Bijzonder aan deze vorm van lenen zijn de begrippen eigendom en aansprakelijkheid. Bij een huurkoop ben je namelijk wel aansprakelijk, maar ben je nog geen bezitter van het object totdat de lening volledig is afgelost. In de tussentijd mag je bij een huurkoop het object, dus niet verkopen of verhuren totdat je de lening volledig hebt afgelost. Je bent echter wel aansprakelijk voor bijvoorbeeld de schade of vermissing van het object.

Door het object dat door de kredietverstrekker als onderpand wordt gezien, gelden bij huurkoop in veel gevallen scherpe tarieven. In tegenstelling tot leenvormen zonder onderpand. Bij een huurkoop worden vooraf de rente, aflossing en looptijd vastgelegd. Om die reden is duidelijk wanneer je eigenaar bent en wat de maandtermijn bedraagt.

Huurkoop kenmerken

Bij huurkoop is sprake van een aantal herkenbare kenmerken. Zo is de lening altijd gebonden aan een object en wordt de kredietnemer pas officieel eigenaar na aflossing van de volledige lening. Daarentegen is de kredietnemer wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor het object. Ook is bij huurkoop sprake van een vaste rente, looptijd en dus maandtermijn. Daarnaast is tussentijds vervroegd aflossen in veel overeenkomsten niet mogelijk.

Let op bij huurkoop

Een huurkoop is in tegenstelling tot veel mensen denken een vorm van krediet. Ook wordt een huurkoop in veel gevallen geregeld met de verkopende partij van een auto of televisie. Toch is het raadzaam ook eens een offerte aan te vragen bij een bank voor een doorlopend krediet. Bij deze vorm van lenen is namelijk vervroegd boetevrij aflossen wel mogelijk. Wanneer je in korte termijn weer een bepaald bedrag ontvangt, waarmee je direct de lening kunt aflossen kan deze optie goedkoper zijn. Hoe sneller de lening wordt afbetaald, hoe goedkoper de lening. Je betaalt namelijk minder lang rente over het krediet. Uiteraard is het maar de vraag of het raadzaam is om, voor bijvoorbeeld een televisie, een krediet af te sluiten. In zo’n geval is even sparen veel goedkoper dan het overeenkomen van een huurkoop. Is het niet mogelijk om te wachten met de aankoop, vergelijk dan de verschillende leenvormen en laat je goed informeren. Maak een simpele berekening van de vaste kosten om te bekijken hoeveel het krediet uiteindelijk kost.